Συχνές Ερωτήσεις

Drones για επιτήρηση χώρων, από τον ανειδίκευτο φύλακα στο εξειδικευμένο πιλότο!

Ένα Drone στα χέρια ενός φύλακα ασφαλείας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην εκτέλεση των καθηκόντων του αλλά παράλληλα απαιτεί προσοχή και προσήλωση σε κανόνες.

Όλες οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών και λύσεων ασφαλείας, επιζητούν συνεχώς τρόπους αποτελεσματικότερης προστασίας του χώρου που έχουν στην ευθύνη τους, που επιτυγχάνονται μεταξύ άλλων, μέσω καλύτερης οπτικής κάλυψης αλλά και ταχείας πρόσβασης στο σημείο που τυχόν δέχεται μία παραβίαση.

Τα UAV’s (Unmanned Aerial Vehicles) πιο γνωστά ως drones, με την μορφή των πολυκόπτερων (τετρακόπτερα, εξακόπτερα ή οκτακόπτερα) από τον πρώτο καιρό της εμφάνισής τους, πήραν τη θέση τους στο σχεδιασμό των υπηρεσιών ασφαλείας. Η ευελιξία τους και η ευχρηστία τους ήταν προφανής, αλλά από τη στιγμή που βρέθηκαν στον αέρα τα πράγματα άλλαξαν.

Η πτήση και η πλοήγηση ενός τετρακόπτερου δεν είναι καθόλου απλό πράγμα, ειδικά όταν ο χειριστής δεν έχει οπτική επαφή με αυτό και καλείται να το κατευθύνει με τη βοήθεια της κάμεράς και του χάρτη. Αν σε αυτό, προσθέσουμε ότι θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις συνθήκες πτήσης (υψόμετρο, άνεμος, παρεμβολές από μεταλλικές κατασκευές), καθώς επίσης την αυτονομία της μπαταρίας και την πλοήγηση, τότε δεν μιλάμε πια για ένα φύλακα ασφαλείας, αλλά για ένα εξειδικευμένο πιλότο που εκτελεί πολύ διαφορετικά καθήκοντα από το κλασικό προσωπικό της βάρδιας.

Πριν φτάσουμε στο αποτέλεσμα, η εταιρία ασφαλείας που θα ήθελε να εντάξει drones στο δυναμικό της, θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι δεν πρόκειται απλά για μία συσκευή, αλλά ένα συνδυασμό ανθρώπου-μηχανής τα οποία θα πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον υπόλοιπο μηχανισμό και το σχέδιο επιτήρησης των εγκαταστάσεων που έχει αναλάβει η εταιρία ασφαλείας. Έτσι είναι πολύ σημαντικό, πριν την επιλογή εφαρμογής εναέριας επιτήρησης, να ληφθούν υπόψη οι παρακάτω παράμετροι, ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή υλοποίηση. Ας μη ξεχνάμε ότι στις εταιρίες ασφαλείας, η ομαλή και απροβλημάτιστη λειτουργία θεωρείται δεδομένη, ενώ τυχόν αστοχία είναι ικανή να καταβαραθρώσει τη φήμη της σε αυτόν το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο.

 

Επιλογή εφαρμογής

 

Φυσικά, ούτε είναι πάντα απαραίτητο, ούτε πάντα κατάλληλο να εφαρμόσουμε εναέρια επιτήρηση σε οποιοδήποτε επιτηρούμενο χώρο. Οι προδιαγραφές του χώρου θα πρέπει να συνάδουν με τη δυνατότητα χρήσης drone. Δηλαδή, μεγάλη επιφάνεια, δυσπρόσιτα από το έδαφος σημεία, αλλά εύκολα προσβάσιμα από τον αέρα. Επίσης είναι σημαντικό, αν η περιοχή είναι κατοικημένη, οι ένοικοι να γνωρίζουν ότι υπάρχει σε ισχύ εναέρια επιτήρηση και να συμφωνούν. Άρα εξ’ αντικειμένου αποκλείεται η επιτήρηση ξενοδοχειακών μονάδων, πέραν τυχόν βοηθητικών εγκαταστάσεων. Επίσης, η επιφάνεια που θα πρέπει να καλυφθεί, να βρίσκεται εντός των δυνατοτήτων αυτονομίας του drone, με υπολογισμένο ένα περιθώριο ασφαλείας, ώστε να υπάρχει περιθώριο παρέκκλισης ή επέκτασης παραμονής στον ελεγχόμενο χώρο, αν τυχόν προκύψει περιστατικό.

 

Προσαρμογή στις απαιτήσεις

 

Αρκετές φορές, η επιτηρούμενη εγκατάσταση, έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις που ίσως είναι αναγκαίο να καλυφθούν με μετατροπές ή προσαρμογές του drone, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί κατάλληλα. Πιθανώς να χρειάζεται τοποθέτηση κάμερας χαμηλού φωτισμού, υπερύθρων, ή zoom, ή ακόμα δυνατότητα προσαρμογής προβολέων ορατού ή υπέρυθρου φωτός. Πιθανόν επίσης να χρειάζονται προσαρμογές ή μετατροπές, ώστε να αυξηθεί η αυτονομία ή η ταχύτητα φόρτισης. Επίσης, ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες, μπορεί να χρειαστεί η κατασκευή εξαρχής ενός ειδικού μοντέλου, το οποίο να διαθέτει εξειδικευμένες προδιαγραφές, σε επίπεδο αυτονομίας εμβέλειας και καμερών επιτήρησης.

 

Σχεδιασμός διαδρομής

 

Ο σχεδιασμός της διαδρομής έχει επίσης μεγάλη σημασία γιατί έχει άμεση σχέση με τις επιχειρησιακές δυνατότητες του drone και φυσικά με την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του για το σκοπό που το χρειαζόμαστε. Η απόσταση είναι ο κυριότερος παράγοντας που αφορά το σχεδιασμό της διαδρομής. Η απόσταση επηρεάζει την αυτονομία πτήσης και φυσικά τη συχνότητα των περιπολιών ή και την επιλογή χρήσης περισσότερων του ενός drone ανά βάρδια. Οι μεγάλες μεταλλικές επιφάνειες (toll, containers κλπ), καλώδια υψηλής τάσης, κεραίες εκπομπής, επηρεάζουν σημαντικά τις ενσωματωμένες πυξίδες του drone, προκαλώντας μαγνητικές παρεμβολές. Άρα ο σχεδιασμός της διαδρομής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την επίδραση αυτών των επιφανειών και την εξεύρεση ενός διαδρόμου πτήσης με τη λιγότερη δυνατή επιρροή από μαγνητικές παρεμβολές. Η έκθεση σε ισχυρά ρεύματα αέρα θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη. Η πτήση ανάμεσα από κτίρια εκθέτει το drone σε ροές ανέμου που σε ανοικτό περιβάλλον θα ήταν ακίνδυνες. Έτσι θα πρέπει ο σχεδιασμός να υπολογίζει και αυτή την παράμετρο. Εμβέλεια χειριστηρίου. Φυσικά η εμβέλεια του χειριστηρίου είναι κρίσιμος παράγοντας ώστε ο χειριστής να ελέγχει πάντα το drone σε όλη του τη διαδρομή. Ακόμα και αν η ονομαστική εμβέλεια σε ευθεία μπορεί να φαίνεται υπεραρκετή για τις ανάγκες του επιτηρούμενου χώρου, κτίρια και μεταλλικές επιφάνειες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την εμβέλεια του σήματος. Συνήθως μόνο οι επιτόπιες δοκιμές μπορούν να δώσουν μια ακριβή εικόνα της απόδοσης και φυσικά να οδηγήσουν στο σχεδιασμό της διαδρομής.

 

Εκπαίδευση

 

Με το δεδομένο ότι η εφαρμογή επιτήρησης βασίζεται στο χειρισμό από επίγειο προσωπικό, είναι απολύτως κρίσιμος ο παράγοντας της εκπαίδευσης.

Η εκπαίδευση του χειριστή επικεντρώνεται σε 3 τομείς.

  • Θεωρητική εκπαίδευση: Ο χειριστής μαθαίνει τα βασικά χαρακτηριστικά ενός drone, πως αυτά επηρεάζουν την πτήση και τον χειρισμό ακριβείας. Την ανάγνωση των οργάνων και την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών ή σφαλμάτων. Τον έλεγχο πριν και μετά την πτήση και τις βασικές ενέργειες συντήρησης.
  • Πρακτική εκπαίδευση πτήσης: Ο χειριστής εκπαιδεύεται σε ελεγχόμενες συνθήκες, μαθαίνοντας να κατευθύνει το drone και να έχει την αίσθηση της πορείας και της θέσης του σε όλη τη διάρκεια της πτήσης. Ταυτόχρονα εκπαιδεύεται για αντίδραση σε συνθήκες δυσλειτουργίας ή αλλαγής σχεδίου πτήσης.

Επιχειρησιακή εκπαίδευση: O χειριστής εκπαιδεύεται σε πραγματικές συνθήκες επιχείρησης, με πτήση σε περιβάλλον πραγματικής χρήσης και σενάρια επέμβασης. Μαθαίνει να εκτιμά τις συνθήκες του περιβάλλοντος και των παραμέτρων λειτουργίας, ώστε να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για τις ενέργειές του στο πεδίο.

 

Διαβάστε περισσότερα στο Security Manager